استاندارد Tubular Exchanger manufacturers Association که به اختصار TEMA نام دارد، یکی از استاندارد های مبدل حرارتی است و مرجعی برای طراحی و ساخت مبدل های حرارتی پوسته و لوله ای می باشد. از مبدل های حرارتی استفاده های زیادی برای انتقال انرژی حرارتی در صنایع مختلف نظیر نفت و گاز، پتروشیمی و پالایشگاه، صنعت تولید برق می شود.
طراحی و ساخت یک دستگاه مبدل حرارتی، نقش مهمی در بازدهی و راندمان بهینه مبدل و توانایی ذخیره انرژی آن ایفا می کند.
برای محقق شدن این هدف، استاندارد tema برای طراحی مبدل حرارتی ایجاد شده است. در ادامه به شما اطلاعاتی راجع به این استاندارد در وبلاگ سایت یاران قطعه توس خراسان ارائه می دهیم.
انجمن TEMA برای اولین بار در سال 1939 در نیویورک تاسیس شد. این انجمن به صورت منظم، برای بازنگری و به روز رسانی استانداردها، پاسخ به سولات و بحث در رابطه با موضوعات مرتبط با صنعت، جلسه تشکیل می دهد.
بر اساس چیزی که در استاندارد TEMA نوشته شده است، استانداردهای مکانیکی TEMA قابل استفاده برای مبدل های حرارتی پوسته و لوله ای با قطر داخلی کمتر از 60 اینج و حداکثر فشار 60000 psi (پوند بر اینچ مربع) می باشد.
نسخه فعلی و مورد استفاده استاندارد TEMA، ویرایش شماره 10 که در سال 2019 منتشر شده است می باشد که در سرتاسر جهان استفاده می شود. همانطور که در مقدمه گفته شد، استاندارد TEMA، استانداردی برای ساخت بیشتر مبدل های حرارتی پوسته و لوله می باشد و از 10 بخش تشکیل شده است:
سه طبقه بندی شناخته شده برای استاندارد TEMA شناخته می شود. هر کدام از این طبقه ها، الزامات مکانیکی ساخت و ساز مختلفی بر اساس خدماتی که از آنها انتظار می رود، دارند. این طبقه بندی عبارت است از :
از میان این کلاس ها، کلاس C، محدودیت کمتری نسبت به بقیه دارد، در حالی که قوانین کلاس R، دقیق تر، محافظه کارانه تر و با سخت گیری بیشتری می باشد. این محدودیت های اضافی باعث طراحی قوی تر و دقیق تر شده است که عمر طولانی تر برای کارکرد در شرایط سخت تر را تضمین می کند.
در کلاس B هم از آنجایی که مرتبط با محیط های شیمیایی و خورنده است، از مبدل های شیمیایی با آلیاژ های ضد زنگ و ضد خورنده استفاده می شود.
شما می توانید مبدل حرارتی مطابق با نیاز خود را از شرکت یاران قطعه توس خراسان تهیه کنید و از خدمات ما در رابطه با مبدل های حرارتی استفاده کنید.
نخستن بخش استاندارد TEMA می باشد که شامل اطلاعات عمومی در رابطه با کد های طراحی مبدل حرارتی، نظیر شرایط عملیاتی، ویژگی های سیال، محیط انتقال حرارت و افت فشار است. هدف front-end sheet، اطمینان یافتن از تمامی بخش های مرتبط با طراحی و ساخت مبدل حرارتی با پارامتر های اساسی پروژه است.
در بخش front-end sheet، اطلاعات دقیقی در رابطه با نوع کاربردی که در آن مبدل حرارتی استفاده خواهد شد، ارائه می شود. این اطلاعات می تواند شامل تمامی الزامات وظیفه حرارتی، نوع سیال و ویژگی های آن، دمای ورودی و خروجی و نرخ جریان باشد. تمامی این پارامترها، برای تعیین میزان طراحی بهینه مبدل حرارتی و کارایی انتقال حرارت اساسی می باشند.
بخش دیگر از front-end sheet ، کد ها و استانداردهایی که در طی مراحل ساخت و طراحی مبدل حرارتی باید استفاده شوند را مشخص می کند. برای مثال، کد ASME که باید در فرایند ساخت مبدل رعایت شود را، مشخص می کند.
یکی دیگر از کاربرد های مهم front-end sheet، ارائه رویکرد حرارتی است. رویکرد حرارتی تفاوت میان دمای سایل گرم و سرد در هنگام خروج از مبدل حرارتی است. front-end sheet رویکرد حرارتی بهینه را برای دستیابی به حداکثر راندمان انتقال حرارت نشان می دهد.
این بخش از استاندارد جایی است که مهندس مکانیک جزئیات طراحی مبدل حرارتی را ارائه می دهد.
Mechanical design sheet باید شامل اطلاعی در رابطه با تعداد لوله ها (Tube count)، انواع baffle، مواد استفاده شده در ساخت، ضخامت پوسته و هد، تنظیمات نازل و سایر مشخصات طراحی باشد.
هدف بخش طراحی مکانیکی، ایجاد یک طراحی قابل اطمینان است تا مبدل حرارتی در مدت زمان طولانی، به خوبی کار کند.
این بخش از استاندارد TEMA مربوط به جزئیات ساخت و الزامات کنترل کیفیت برای مبدل های لوله ای می باشد.
شامل مواردی نظیر، مراحل جوشکاری، روش های بازرسی و تکنیک های تست برای اطمینان از کیفیت در مراحل ساخت است. به صورت کلی، بخش Fabrication sheet کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که مبدل حرارتی استاندارد های لازم را برآورده می کند و مطابق با آنچه که طراحی شده است، عمل می کند.
شرکت های عضو در TEMA، بایستی استاندارد های ساخت مبدل را به بهترین شکل ارائه دهند و دارای قابلیت مهندسی داخلی، برای طراحی مکانیکی و حرارتی مبدل ها، باشند. این شرکت ها ممکن است تجهیزات دیگری در کنار مبدل های حرارتی، تولید کنند.
تعدادی از شرکت های عضو در TEMA :
انتخاب تامین کننده خوب، می تواند تصمیم مهم و سختی باشد. مشتریان باید کاملا از تولید کننده مطمئن باشند. سازنده مبدل باید قابل اطمینان باشد و مبدل حرارتی که تولید می کند ایمن، موثر و اقتصادی باشد.
زمان و هزینه قابل توجهی صرف طراحی و ساخت مبدل های حرارتی با مشخصات، کد های طراحی و الزامات مختلف می شود.
مقاله استاندارد های tema بسیار مفید و کاربردی بود.
من هر روز مقالات سایتتون رو میخونم خیلی کامل و مفید هستند.